Kayıt

Soru sormak, soru yanıtlamak ve diğer kullanıcılarla iletişime geçmek için Bi Sorum Var platformuna kaydolun.

Giriş

Soru sormak, soru yanıtlamak ve diğer kullanıcılarla iletişime geçmek için BiSorumVar platformuna giriş yapın.

Parola Sıfırla

Parolanızı sıfırlamak için size gönderilen linke tıklayın. Lütfen e-postanızın gelen kutusu, spam, junk vb. klasörlerini kontrol ettiğinizden emin olun.


Lütfen bu soruyu neden şikayet ettiğinizi kısaca açıklayın.

Lütfen bu yanıtı neden şikayet ettiğinizi kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcıyı neden şikayet ettiğinizi kısaca açıklayın.

BORSA

BORSA

BORSA

 

Borsa deyince aklınıza ilk ne geliyor?

Aslında herkesin aklına ilk gelen kısa yoldan para kazanmak düşüncesi geliyor. Peki gerçekten böyle mi? Ya da insanlar borsayı kısa yoldan para kazanmak olarak mı görüyor? Bu yazımızda bunlara değineceğiz ve borsaya girmek isteyen birçok amatör yatırımcı için borsa nedir, nasıl kullanılır, nasıl yatırım yapılır, bir hisse nereden ve nasıl alınabilir gibi birçok merak edilen soruyu yanıtlandıracağız.

Borsa, yatırımcıların çeşitli şirketlerin hisselerini alıp, bu şirketlere ortak olmasını ve sonucunda para kazanmasını veya kaybetmesini sağlayan bir piyasadır. Yani şirket ve yatırımcısını bir araya getiren bir piyasadır diyebiliriz.

Her ülkenin kendine ait borsası vardır. Ülkelerin borsalarına bakarak o ülkenin ekonomik düzeyi hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Bizimde Türkiye borsası “Borsa İstanbul’dur.”

Borsanın kısaca tanımını yaptığımıza göre şimdi asıl merak edilen konulara geçebiliriz.

Borsa, insanlar tarafından hep para kazanıp kısa yoldan zengin olmak olarak bilinse de aslında böyle bir şey pekte sanıldığı gibi değildir. Birçok amatör yatırımcı zengin olma hayaliyle ve hiçbir ana bilgiye sahip olmadan, hakkında bilgi sahibi olmadığı şirketin hissesine, elindeki bütün parasını yatırır ve bunun sonu genellikle hüsranla sonlanır. Elbette gerekli bilgi ve araştırma dahilinde, doğru ve zamanlı yatırımlar yapılıp sabırla beklendiğinde büyük miktarda paralar kazanılabilir.

Borsaya yeni başlayan biri nereden ve nasıl hisse alabilir?

Her bankanın kendi uygulaması içerisinde hisse alma ve yatırım yapma bölümü vardır ve buradan kolaylıkla hisse al/sat yapılabilir. Bunun dışında borsaya girmek için çeşitli uygulamalarda vardır, bunlar: Midas, Forex vb. gibi uygulamalardır.

Peki ilk kez yatırım yapacak biri için direk hisse almak mantıklı mıdır?

Bilindiği üzere hisseler her ne kadar sadece artacakmış gibi düşünülsede, büyük düşüşler yapıp para kaybınada sebep olabilir. Bu durum yeni başlayan biri için oldukça riskli ve korkutucu gözükebilir.

Bu durumda ne yapılmalıdır?

Borsa İstanbul’a girmek isteyen şirketler öncelikle SPK(Sermaye Piyasa Kurulu)’ya başvurur, SPK onay verdikten sonra bu şirketler Halka Arz olur ve yatırım yapılabilme tarihleri belirlenir. Yatırımcılar bu tarihlerde yatırımını yapar ve hissenin işlem göreceği tarihi bekler yani artıp azalacağı günü bekler. Kişi başına düşen lot(hisse adedi) üzerinden hisse her gün %10 artacak şekilde değer kazanır. Peki bu artış her gün devam eder mi? Hayır etmez, ortalama ilk 7 gün sürekli artış gösterdikten sonra düşüşler başlayabilir. Yatırımcı düşüşe başladığı gün hissesini satar ve bu yatırımdan en düşük riskle kazançlı şekilde çıkmış olur.

Bu yüzden borsaya yeni girecek bir yatırımcı, ilk etapta direk hisse almaktan ziyade halka arzlara katılması daha mantıklı görülür. Son zamanlarda da Halka Arz yatırımcı sayısı oldukça artış göstermiştir. Yatırımcı Halka arzlara katıldığı süreçlerde borsaya ve yatırıma dair çeşitli bilgileri de öğrenmiş olur. Böylelikle akabinde küçük miktarlarda hisse alımları yapmaya başlayarak kendini geliştirebilir.

Yatırımcı bu süreçte aslında kısa yoldan para kazanmanın ve zengin olmanın öyle kolay olmadığını da anlamlandırmış olur.

NOT: Bu Blog’da yazan hiçbir bilgi yatırım tavsiyesi değildir.!

 

https://borsaistanbul.com/tr/sayfa/150/halka-arz

https://www.gcmyatirim.com.tr/borsa/borsa-nedir#borsa-nedir-borsanin-tanimi-ve-tarihsel-gelisimi

https://tr.wikipedia.org/wiki/Anasayfa

https://www.burgan.com.tr/sozluk/halka-arz-nedir-halka-arz-hisseleri-nasil-alinir#:~:text=Halka%20arz%2C%20%C5%9Firketin%20hisselerini%20yat%C4%B1r%C4%B1mc%C4%B1lara,bireysel%20ve%20kurumsal%20yat%C4%B1r%C4%B1mc%C4%B1lara%20da%C4%9F%C4%B1t%C4%B1l%C4%B1r.

 

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

KAKEİBO

Yorum Yap

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.