Kayıt

Soru sormak, soru yanıtlamak ve diğer kullanıcılarla iletişime geçmek için Bi Sorum Var platformuna kaydolun.

Giriş

Soru sormak, soru yanıtlamak ve diğer kullanıcılarla iletişime geçmek için BiSorumVar platformuna giriş yapın.

Parola Sıfırla

Parolanızı sıfırlamak için size gönderilen linke tıklayın. Lütfen e-postanızın gelen kutusu, spam, junk vb. klasörlerini kontrol ettiğinizden emin olun.


Lütfen bu soruyu neden şikayet ettiğinizi kısaca açıklayın.

Lütfen bu yanıtı neden şikayet ettiğinizi kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcıyı neden şikayet ettiğinizi kısaca açıklayın.

EMPATİ VE ANLAYIŞ

EMPATİ VE ANLAYIŞ

 

‘Yazacaklarım karnı tok bir insanın yazdıklarıdır. Bunları okuyacak olanlar da toktur. Kitabın verdiği gerçek açlık duygusunu hiçbirimizin gerçekten anlamasına imkân yok. Bu yüzden açlık hakkında beylik laflar etmeyeceğim. Ama birazcık empati bizi kurtarır’

 

Empati Nedir

Empati Latince’deki “iç, içine, içinde” anlamına gelen “em” ön eki ile Grekçe’deki “duygu, acı, ıstırap, algılama” anlamına gelen “patheia” sözcüğünden türetilmiştir.

Empati bireyin bir başkasının duygularını , içinde bulunduğu durum ya da davranışlarını anlamaya çalışmak ve bu duygu durumunu içselleştirmektir.

 

Alıntıladığım yazıda da dediği gibi ‘kitabın verdiği gerçek açlık duygusunu hiçbirimizin gerçekten anlamasına imkan yok.’  Kişi kendini  başkalarının yerine koymaya çalışabilir ama hiçbir zaman onu gerçek anlamda anlayamaz. Empati denen kavram bir varış noktasından ziyade ulaşılmak istenen bir amaçtır.

Şartları ne denli zorlarsak zorlayalım insanları tam anlamıyla anlamak, onların hissettiklerini hissetmek imkansızdır. Şükrü Erbaş’ın bir şiirinde de dediği gibi ‘ kim kimin derinliğini görebilir hem hangi gözle?’

İlkokul Öğrencilerinin Sosyal ve Duygusal Becerilerini Geliştirmek;Empati - NURETTİN İMAM HATİP ORTAOKULU

 

Empatinin tam da bu noktada yolu anlayış kavramı ile karşılaşır. Empati kurulduktan sonra kişinin yapması gereken ilk şey karşısındakine anlayış göstermektir.

Empati bize olayları içselleştirme fırsatı sunarken anlayış  bize bu içselleştirmeyi değerlendirme olanağı sağlar. Bu iki özellik birleştiğinde kişi kendi renklerinin yanına yeni renkler ekler ve böylece bireyin dünyası enginleşip renklenir.

Günlük hayatta empati ve anlayışa gerektiği kadar değer verilirse ilişkilerdeki bağlar kuvvetlenir ,daha uzun ömürlü olur ve  duygular daha sağlam bir temel üzerine inşa edilir.

 

KAYNAKÇA

https://akdenizhaber.com.tr/index.php/2023/09/20/empati-ve-anlayis/

https://1000kitap.com/gonderi/29297248?oku=1

https://nurettiniho.meb.k12.tr/icerikler/ilkokul-ogrencilerinin-sosyal-ve-duygusal-becerilerini-gelistirmekempati_5633720.html

https://kemalsayar.com/insana-dair/empati-nedir

Yorum Yap

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.